Duminica cincizecimii sărbătorită la mănăstirea Sf. Cuv. Parascheva ”Hîncu”

Astăzi, 4 iunie 2017, la zece zile după Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos la cer și 50 de zile de la Învierea Sa din morți, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută şi sub denumirea de “Cincizecime”, sau cea populară de „Duminica Mare”.

În primele secole creştine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt şi a Înălţării lui Hristos abia în jurul anului 400 cele 2 sărbători despărţindu-se una de cealaltă.

În această zi de mare praznic, Arhimandritul PAVEL (Tabacari), duhovnicul Mănăstirii împreună cu slujitorii așezămîntului monahal, a oficiat Sfânta și Dumnezeieasca Liturghie împreună cu Vecernia Plecării Genunchilor în Catedrala Episcopală, de la reședința episcopului de la Mănăstirea Hîncu .

La strană răspunsurile au fost oferite de Corul de maici a mănăstirii condus Egumena PARASCHEVA (Cazacu),stareța mănăstire Sf. Cuv. Parascheva (Hîncu).

După încheierea Sfintei Liturghii a urmat Vecernia din Duminica Pogorârii Sfântului Duh, numită a “Plecării genunchilor”, deoarece în cadrul acesteia se dau citire rugăciunilor speciale adresate Sfintei Treimi, dar și pentru că pentru prima dată de la Învierea Domnului credincioșii se așează din nou în genunchi.

La sfîrșit Preacuviosul arhimandrit Pavel a transmis mesaj de felicitare cu prilejul acestei mari sărbători obștii monahale și tuturor celor prezenți.

Cu binecuvîntarea Preasfințitului episcop Petru, s-ausăvîrșit 2 sfinte liturghii.