Prăznuirea Icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristarea mea” la mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu

Cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la mănăstirea Hîncu zilnic se savîrșesc două Sfinte Liturghii la miezul nopții și alta diminiața, la fel și astăzi în ziua prăznuiri icoanei Maicii Domnuui ,,Potolește Întristarea mea” și a Sf. Grigore Bogoslovul, sa savărșit Sfîntal Liturghie la miezul nopții iar cea de diminiața de către duhovnicul mănăstirii Arh. PAVEL (Tabacari), îpreună cu slujitorii mănăstirii. 

După redeschidere în anul 1992, mănăstirea cunoaște o perioadă de înflorire și dezvoltare ca în anul 2000 la data de 27 octombrie, cînd sfînta mănăstire își sărbătorește ocrotitorul ceresc, cu stăruința Presfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și a maicii starețe, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), a fost pusă prima piatră de temelie a Catedralei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove.

Catedrala are două niveluri, altarul primului nivel poartă hramul în cinstea ,,Sfîntului Marelui Mucenic Pantelimon” iar la al doilea nivel sunt 3 altare: în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în cinstea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare și în cinstea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristarea mea”.

Deci după o tradiție bine așezată, la mănăstirea Hîncu prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristarea mea” este sărbătorită cu un mare fast.

În dimineața acestei zile, miercuri, 7 februarie 2018, cînd Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte şi pe Marele Ierarh Grigorie Teologul, a fost oficiată Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie la Mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva”, Hîncu. Slujba a fost săvîrşită în biserica de iarnă cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii.

Slujitorii sfintei mănăstiri împreună cu obștea monahală în frunte cu Stareța mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) și duhovnicul mănăstirii, Arhimandritul PAVEL (Tabacari) s-au adunat la rugăciune în biserica de iarnă ,,Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii, pentru a da cinste icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristarea mea”.

După Sfînta Liturghie, Stareța mănăstirii împreună cu duhovnicul, slujitorii și obștea monahală s-au deplasat în Catedrala Episcopală ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, la al doilea nivel, în fața altarului închinat icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristarea mea” unde au cîntat imne și cîntări de laudă din slujba hramului acestui prestol.